pühapäev, september 24, 2017

Mesilindude suminas

Üle hulga aja kirjutan toidust (kuigi tahaksin hoopis rohkem kirjutada nädalavahetuse loodusretkedest). Siin mõned järele proovitud retseptid ja uued kogemused:

1) Kurgid. Head, tervislikud, peaaegu kalorivabad. Kuidagi on nii läinud, et olen hapukurkide ja soolakurkide tegemisest loobunud, aga nüüd avastasin uue ja minu jaoks lihtsama ning ülimaitsva viisi kurkide n.ö. sissetegemiseks. Retsept pärineb tädilt Haanjast:
0.5 kg kurke
1 küüslaugu küüs
pool sibulat
tilli õisik, sool, suhkur, äädikas, sinep, pipar

Tädi teeb lausa talviseks hoidiseks, kuid mina olen lihtsalt pühapäeviti teinud kausitäie külmkappi valmis ja alates esmaspäeva õhtust sobib suurepäraseks õhtuseks näksimiseks. Eriti kuna mul sügiseti tuleb suur küüslaugu-sibula isu peale.

2) Estragon. Lisaks teele saab sellest teha maitseäädikat (estragoni ja äädika segu) ja napsu (estragoni, suhkru, sidrunikoore ja viina leotis). Õli saaks ka teha, aga seda ma pole veel proovinud. Toidutare.ee kirjutab nii: "Estragon sobib eriti hästi küpsetatud ja hautatud toitudesse, kuna maitsestamiseks võib teda lisada toiduvalmistamise varases faasis. Eeterlike õlide sisalduse tõttu tuleks estragoni kasutada alati värskelt."

Ma lisasin salati kõrvale veel salatit ;-)
3) Kartuli-oblikasalat raamatust "Salatit? Alati!". Paelus mu tähelepanu, sest siiani olen oblikatest osanud teha ainult suppi. Nüüd siis midagi uut:
värsked kartulid
türgi oad
hapuoblikad
päikesekuivatatud tomatid
seedermänni seemned
Kaste: 1 sl sidrunimahla, 1 tl mett, 1 tl sinepit, 3 sl oliiviõli.

Keeda/auruta kartul ning oad ja vala kastmega üle, et see imenduks. Lisa hakitud oblikad ja päikesekuivatatud tomatid ning pannil röstitud seemned (sel korral mina röstisin koos seemnetega ka tomatid ja oblikad). Salat läheb seistes aina paremaks!

4) Otsisin mida teha suvikõrvitsast ja silma jäi üks lihtne nami-nami retsept: suvikõrvitsa-tomativorm. Lao suvikõrvitsa-, sibula- ja tomativiilud vaheldumisi ahjuvormi. Puista peale õli, küüslauku, soola, majoraani/oregaanot ja sinihallitusjuustu. Küpseta 200 kraadise ahjus 25-30 minutit.

5) Eile sai valmistatud üks lihtne, kuid samas superhea salat - soolas keedetud (mustad) läätsed, feta, tomat, kurk, till ja rukola. Olen üritanud läätsesid rohkem oma kööki tuua, kuid esialgu on raske nendega midagi peale hakata. See salat aga tõepoolest meeldis.

6) Üks Kasahstani tüüpi korea salat, mille retsepti sain E-lt: lintnuudlid, paprika, riivitud porgand, kurk, lõhe ning kastmeks soja-riisiäädika-tšillihelveste-küüslaugu segu (korinader oli tegelikult ka reptseptis, aga mina seda muidugi ei paneks).

7) See oli suve alguses, mil proovisin ära yuzu mahla. Yuzu on jaapanist pärit tsitruseline, millel on sarnane lõhn selle pisikese rohelisega (sudachi?), mida Vietnamis pidevalt tarbisime. Neil on omalaadne lõhn, mis mulle meeletult meeldib.

Seentest olen viimastel nädalatel ära proovinud kuuseriisikad ning sirmiku. Ja kalaturult saabusin koju lestade, koha ja siiaga. Viimane jõudis kahjuks enne kehvaks minna kui mina söömiseks aega leidsin. 

Kommentaare ei ole: