laupäev, august 05, 2017

Laksa, tomatisupp jm

Eelmine pühapäev mõtlesin, et peaks retseptiraamatuid sirvima, leiab ehk midagi, mis just suvesse sobib. No näiteks, et saab Päris Tomateid toidus ka kasutada jms. Mul on kaks uut väga vahvat sünnipäevaks saadud raamatut:
Salatit? Alati! (Hele-Mai Alamaa)
Vürtsikas toit (Rachel Lane, Ting Morris)

Nii ma siis lehitsesin neid ja praeguseks on läbi proovitud neli retsepti, mis kõik on jagamist ja kordamist väärt.

Mozzarella-panzanella. Teha ainult Päris Tomatitega.
1 pakk mozarellat
pool kg tomateid
värske basiilik
gruusia leib või ciabatta
küüslauk
oliiviõli
sool-pipar
(kapparid, sidrunikoor)

Üldiselt ju klassikaline tomati-basiiliku salat, aga ciabattat lisasin küll esimest korda. Tegin saia enne tükkideks, niristasin õliga üle ja 10ks minutiks 200 kraadisesse ahju. Sobis salatisse imehästi!

Punane kalasupp.
Tuli suurepärane, kuid sellele aitasid ka kindlasti kaasa Päris Tomatid.
2 spl oliiviõli
3 tl tšillipastat
suur sibul
2 küüslauguküünt
6 suurt tomatit
500 g tomatipastat
800 g konserveeritud tomateid omas mahlas
1 spl suhkrut
125 ml kuiva valget veini (mina panin kõvasti rohkem)
1 tl kuivatatud oreganot
1/2 tl kuivatatud tüümiani (mul polnud)
1/2 tl punase paprika helbeid (ka polnud)
sool, must pipar
750 g valget kala (mul läks soolasiig :D)

Kõigepealt läheb potti õli, seejärel sibul, küüslauk, tšillipasta. Järgmisena värsked tomatid, millele järgneb kõik muu peale kala. Keeda 20 minutit ja lisa tükkideks lõigatud kala. Keeda veel ~5 minutit.

Laksa mereandidega.
Laksaga tutvusin sel kevadel Singapuris korduvalt. Tegemist on väga popi toiduga nii Malaisias kui ka Singapuris ja minu arust saab seda nii supina kui ka nö praena.
1) nuudlid valmistasin eraldi - riisi- ja munanuudlite segu, täpselt nii palju kui isu on.
2) kui nuudlid on kaussidesse jagatud, lähevad nende peale idud ja piparmündi puru (see viimane sobis üllatavalt hästi)
3) peale kallasin mereanni segu, mida tegin järgnevalt - keetsin mereanni puljongi, lisasin tšillipastat (tegelikult peaks olema olemas ka laksa pasta), kookospiima (300 ml kui valmistad kahele), sidrunheina, paar kahvrilaimilehte. Kui segu on keema läinud, siis võib lisada mereannid - kammkarbid, krevetid, kala ja kõike muud, mis isu tekitab. Mereannid saavad valmis 3-5 minutiga ning siis ongi kõik! Segu läheb nuudlitele ja siin on nüüd valiku koht, kas teha supp või mitte.
Kaunistada võib veel tšillipastaga. Singapurist mäletan, et keedumuna oli ka päris pop laksa lisand.

Piprased kartulikotletid guacamole'ga.
250 g kartuleid
30 g võid
sibul
must pipar, sool
punane paprika
väike punane tšillikaun
vürtsköömned
küüslauk
2 spl nisujahu
1 muna

Põhimõte lihtne - küpseta ükskõik mis viisil kartulid (mina aurutasin), tambi ära ning lisa maitseained ja praetud sibul, paprika, tšilli, küüslauk ning köömned. Lisa taignasse muna ja jahu ning vormi kotletid, mida tuleb praadida mõlemalt poolt 3-4 minutit. Mina teeksin kõrvale hapukoore-sibula salati, kuid sobis ka guacamole'ga - avokaado, õli, laim, tšilli, küüslauk. 

Kommentaare ei ole: