pühapäev, aprill 02, 2017

Steamed fish thai style

Oeh. Tahtsin rahulikku nädalavahetust, aga sain nagu ikka... intensiivse, kuid ülimalt toreda. Alustan tänasest. Eestisse saabus kevad, temperatuuri näit ületas 10 kraadi ning päike säras (vähemalt osa päevast). Meie tähistasime seda minnes 12 lapsega rappa... Mitu välja tuli, ei tea. Keegi igatahes puuduvate laste üle ei kurda. Viru raba 6,5 kilomeetrine ring, piknikuga metsa all. See on ikka nii tore, et Eestis on ülimalt lihtne minna loodusesse. Õnneks jõudsime hommikul varakult ja seega saime liikuda enam-vähem privaatselt. Tagasi parklasse jõudes tundus, et pool Põhja-Eestit on ilusa ilma tõttu kohale tormanud, tee äär oli pikalt autosid täis. Muidugi järgnes veel grill ja sinililled ja veel üks 6,5 kilomeetrine kõnd, seekord kiirem kui 2 km/h, sest piknikku polnud ja lapsi ka polnud.

teravhapu kreveti supp
Ja nüüd eilse juurde. Kõigepealt üks suurem šoppamine - turg, Biomarket, Selver, Umami. Turult sain aasta esimesed karulaugud ning Umamist ostsin väga ja väga palju maitseained jm värki, mida Tai, Bali jm uutes retseptides vaja läheb. Mõneks ajaks peaks nüüd piisama. Aga kuna eesmärk polnud neid riiulile tolmu koguma osta, siis järgnes õhtusöögi valmistamine G köögis. Kõigepealt supp ja seejärel kala. Kõrvale õhtusöögi tee, mis koosnes kaneelist, apteegitilli seemnetest ning kummelist. Supiks valmistasime Tai kokakoolis tehtud teravhaput kreveti suppi. Päris sama hea kui seal ei tulnud, kuid maitsev siiski. Tšillid olid mul sügavkülmast võetud ja ilmselt mitte kõige teravamad. Kahvrilaimi lehtedega tuleb ka ettevaatlik olla, neid ei tasu palju panna. Ning kuna galangal on meil kuivatatud kujul, siis ma paneks järgmisel korral ka natuke ingverit.
Edasi liigun kõige põnevama osa juurde - tai stiilis aurutatud kala. Midagi sellist pole ma elus varem teinud ja seega polnud üldse kindel, et sealt midagi söödavat välja tuleb. Aga tuli ja kuidas veel. Kalaks ostsin turult kaks haugi. Kokku ca 1,2 kg. Aurutamiseks kasutasime enda ehitatud aurutit - pott, sõel kaladega (väljapoole jäävad augud katsime hõbepaberiga) ja potikaas peale. Ca 15 minutiga olid kalad valmis. Muuseas sinna aurumasinasse läksid nad ainult kolme sisselõikega ja sidrunheinaga kõhuvahel. Soola ega midagi muud ei pannud. Samal ajal kui kala auras, valmistasime kastme - keev vesi, natuke puljongit, soola, pipart, kahvrilaimi lehte, sidrunheina varsi (need viimased kaks lisasin tee pakis mõneks ajaks, sest need pole söödavad ja muidu jääksid pärast ette), hulga viilutatud küüslauku ja riivitud ingverit. Lisaks ka tšilli helbeid ning kahe laimi mahl. Nii kui kalad valmisid, tõstsime nad kastme pannile ning valasime veel korralikult laimi ning kastmega üle. Umbes viie minuti pärast oligi üdini tervislik ja meeletult hea õhtusöök valmis. Lihtsalt sõnuseletamatult suurepärane!









Kommentaare ei ole: