pühapäev, november 27, 2016

Head ja paremat

Mõtlesin, et vahelduseks võiks ühe kokkamise teemalise postituse teha. Ega ma suurem asi köögikata pole viimasel ajal olnud, kuid ühtteist kirjutamiseks on kogunenud.
Ühel oktoobri õhtul võtsime Tk-ga ette kõik mu kodu kokaraamatud (ja neid oli ligi 60!!!) ning sorteerisime välja huvitavamad ja seejärel valisime igast raamatust paar retsepti.
Kokaraamatute kogu
Loetelu tuli järgnev:
Portugali köök
- Küülikuliha singiga (lk 113)
- Valge veini puding (lk 173)
Roheline tervisepomm avokaado
- Tursa-ceviche ananassi ja avokaadoga (lk 33)
Kulinaarsete kroonikute kokaraamat
- Kammkarbi-ceviche (lk 33) - tehtud, vt. allpool
- Vürtsine mereannisupp (lk 36) - tehtud, vt. allpool
- "Rokkivad" räimed (lk 113)
- Hartšo (lk 123)
- Tomatikaste (lk 136)
Ingver toiduretseptides
- Köögiviljad tšilli-, ingveri- ja küüslaugupuljongis (lk 16), vt siin.
- Ananassi stir-fry ingveriga (lk 43), vt siin.
- Suvikõrvitsa-ingverikeeks (lk 56), vt siin.
Õunatoidud
- Õunaenchilada (lk 51), tehtud, vt siin.
Magus elu. Tervislikumalt!
- Porgandikook Kreeka pähklite ja kardemoniga (lk 92)
50 pajarooga
- Vürtsikas kanaroog (lk 68)
Salat, mu arm
- Tuunikala, cavolo nero, porgand ja päikesekuivatatud tomatid (lk 137)
- Parma sink, mango, estragon ja seesamiseemned (lk 149), tehtud, vt siin.

Lisaks on jätkuvalt plaanis millalgi ise kartulisalatit ja kasukat teha.

Aga nüüd tehtud toitude juurde.

Kõigepealt kammkarbi-ceviche. Mulle meeldis. Lõhe- ja siia tartarile mõnus vaheldus. Parem ei olnud, aga mõnus ja kerge eine küll.
Koostisosad:
- 300 g kammkarpe
- 1 šalottsibul (mina panin tavalist sibulat)
- 3 laimi mahl
- pisikest punast tšillit
- peotäis hakitud punast paprikat
- peotäis hakitud kollast mangot
- münti
- soola, musta pipart, natuke suhkrut.
Isegi õli ei ole vaja! Maitsev ja tervislik.

Järgmine katsetus oli vürtsine mereannisupp. Ka seda teen kindlasti veel, eelkõige juba seepärast, et sel korral läks pisut liiga tšilliseks. Panin pool habanerot, kuid koos tundmatu karripastaga oli tulemus päris kuum. Retsept järgnev:
- 300 g punast või valget kala
- 2 l vett
- 1 sibul
- musta pipart
- 4 küüslauguküünt
- 150 g šampinjone
- 400 g purustatud tomatid
- õli praadimiseks
- 2 sl punast karripastat
- 200 g puhastatud krevette
- 0,5 tl tšillihelbeid
- 1 laimi mahl
- soola
Tegelik juhend oli keerukam, aga mina praadisin sibula, seened, küüslaugu ja valasin pannile ka purustatud tomatid. Potis keetsin kala ja pärast lisasin pannipeal oleva kraami ning muud komponendid.
Vürtsine mereannisupp
Sügise jooksul on põnevat toidutegemist veel ette tulnud. Näiteks sain ükskord eelmisel päeval meie vetest püütud terve lõhe ning olin sellega oluliselt osavam kui aasta tagasi. Enamik sai kasutatud, s.h. tehtud vana head ahjulõhet valges veinis. Samuti tuli Haanjast suvel kaasaveetud kõrvits kasutusele võtta, mis tähendas minu lemmik kõrvitsa püreesupi tegemist (sel korral sai lisatud ka hulga tšillit ning peale parmesani). Kogused käisid tunde järgi ja tulemus meeldis mulle.

Kui vahepeal haige olin, siis tuli suur ingveri-tšilli-kanasupi isu. Tegin midagi sellist: kanapuljong, lemongrass, sool, riivitud ingver, vietnami tšilli, kanakoivad, pruun suhkur, roheline sibul, pärli kuskus, kalakaste, kirsstomatid, sidrun. Puudu jäid šampinjonid. Jube maitsev oli. Kindlasti tuleb sellel talvel veel menüüsse.

Ja lõpetuseks - algas värske forellimarja hooaeg! Nämm. Aga homsest hakkab mul taaskord punktide lugemine. Detsember on  taastumise kuu - tervislik toit ja trenn (-: Seda muidugi nendel päevadel mil üritusi pole.




Kommentaare ei ole: